Caglar Yilmaz
Leren van incidenten
 >  Vlamboog bij monteren ringklem op GPL-K
Introductie

Afgelopen jaren hebben meerdere incidenten plaatsgevonden bij het monteren van ringklemmen. Belangrijk leerpunt van deze incidenten is dat bij het monteren te weinig rekening is gehouden met de (mogelijk) slechte kwaliteit van gepantserde papier lood kabels (GPL-kabels). Verder werden monteurs soms in het veld verrast door een type ringklem waar ze nog niet bekend mee waren.

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Wat is er gebeurd?

Tijdens het doordraaien van een ringklem is kortsluiting met vlamboog ontstaan. De klem werd gemonteerd op een GPL-kabel. Bij het plaatsen van de wiggen tussen de aders is het fout gegaan. Om deze wiggen te plaatsen, moest er ruimte gemaakt worden tussen de aders. De isolatie van deze aders bestaat uit ingevette papierlaagjes en was door ouderdom uitgedroogd. Hierdoor beschadigde het papier snel. Dit heeft ervoor gezorgd dat het koper van een van de fases bloot kwam te liggen. Bij het doordraaien van de ringklem is deze onder spanning staande fase geraakt. Mede dankzij het dragen van de voorgeschreven veiligheidsmiddelen is er geen letsel bij de monteur ontstaan en is hij met de schrik vrijgekomen.

Hoe kon dit gebeuren? 

Het papier van de GPL-kabel was droog in plaats van vet. Hierdoor is de kans ongewenst groot dat bij het plaatsen van de wiggen het papier van de isolatie scheurt. Desbetreffende monteur had weinig praktijkervaring en wist niet dat het tegenkomen van de droge kabel een overlegmoment met de werkverantwoordelijke had moeten zijn. Verder speelde mee dat de monteur er pas in het veld achter kwam dat hij een nieuw type ringklem moest gebruiken. Hij was er niet mee bekend en had vooraf geen instructies ontvangen. De nieuwe klem was lastiger te monteren dan de oude klemmen. Vooral omdat je minder goed kunt zien wat je doet. Daarnaast bleken de wiggen scherper te zijn dan wat hij gewend was. Hierdoor is de papieren isolatie sneller dan normaal beschadigd.

Maatregelen > Wat moet je doen?

In het verleden hebben de netbeheerders altijd GPL-kabels gelegd. Veel daarvan zijn nog steeds in gebruik. De conditie van deze kabels verschillen van goed tot zeer slecht. Als de conditie van een GPL-kabel niet op de juiste manier wordt beoordeeld, vergroot dit de kans op incidenten. Bij het werken aan een GPL-kabel met een slechte conditie moet zorgvuldig te werk worden gegaan!

Belangrijke aandachtspunten en maatregelen zijn: 

  • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de grote verschillen in conditie van GPL-kabels. En dat je weet wanneer je wel en niet door mag gaan met de werkzaamheden. Doe tijdens jouw praktijkopleiding ervaring op het GPL-kabels. Heb je deze mogelijkheid nog niet gehad? Vraag er dan om bij jouw leidinggevende. 
  • Meldt altijd aan de werkverantwoordelijke als je een GPL-kabel tegenkomt van een slechte kwaliteit. De werkverantwoordelijke meldt dit bij de netbeheerder. De netbeheerders verzoeken nadrukkelijk om ook twijfelgevallen te melden. 
  • Krijg jij in het veld te maken met materiaal dat je nog niet kent, zoals in dit geval een nieuw type ringklem? Overleg dan altijd met jouw werkverantwoordelijke of het verstandig is om door te werken.
Discussie > Bespreek het met je collega’s!
  • Ben jij bekend met het beschreven incident? Of heb je iets soortgelijks meegemaakt? 
  • Hou jij bij het monteren van een ringklem rekening met de conditie van GPL-kabels? 
  • Wat zou jij doen als je in het veld met materiaal te maken krijgt dat je nog niet kent?
Tips > Voor meer informatie

VWI’s die van toepassing zijn: E-42 Een aftakmof monteren & E-62 Een aansluiting monteren inclusief de aftakmof


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.